Brother OSUT alături de BOBOCI!

In INFO studenti by Andrada Farcas0 Comments

Salutare, dragi colegi boboci!

În numele Organizației Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca vă felicităm pentru rezultatele obținute la bacalaureat și la admitere. Eforturile voastre au fost răsplatite, întrucât VOI ați devenit studenți în una din cele mai prestigioase universități din țară, și nu numai. Astfel, aflați în acest prag incipient al studenției, vrem să vă facem cunoștință cu Brother OSUT, un prieten de nădejde care vă va fi mereu aproape. Pentru început, vă punem la dispoziție câteva informații utile legate de începutul vieții de student politehnist, cu recomandarea de a intra în grupurile aferente facultății de care am pomenit mai jos.

 • Cazarea în căminele UTC-N
 • Cămin
 • Loc de parcare în campus
 • Structura anului universitar 2017-2018
 • Grupurile online ale studenților din UTC-N
 • Cadre didactice și studenți reprezentanți
 • Acte și taxe
 • Transportul
 • Flotant
 • Burse
 • Limbă străină
 • Sport
 • Engleză vs. română
 • Materii facultative
 • Sistemul Bologna
 • Modulul psiho-pedagogic
 • Familia OSUT
 • Informare

Cazarea în căminele UTC-N

Cazarea se va face conform calendarului stabilit de rectoratul UTCN. În situații obiective, în care studentul nu se poate prezenta la data programată, și anume 26 septembrie, este necesară anunțarea comisiei de cazare din căminul în care a fost repartizat cu minim o zi înaintea demarării procesului de cazare. În caz de neprezentare, locul va fi pierdut, Actele necesare la cazare sunt:

 • act de identitate, copie și original
 • patru fotografii de tip buletin (3/4)
 • aviz epidemiologic eliberat de către medicul de familie
 • copie după certificatul de naștere.

Dacă sunteți un GRUP de studenți (2-3-4) care doriți să stați în aceeași cameră, vă cazați TOȚI atunci când intră la cazare primul dintre voi.

După repartizare, în cazul în care dorești să faci schimb de loc în alt cămin, trebuie să depui o cerere scrisă care să fie vizată de administrația celor două cămine, după care trebuie aprobată de către Șeful Serviciului Social Cămine-Cantine.

În mod normal, TOȚI studenții din anul I de la buget, primesc loc de cazare în cămin. Prima zi de cazare, 26 septembrie, vă este alocată în totalitate! Se cazează NUMAI anul I licență, așa că să nu ai nicio temere.

În perioada 11-15 septembrie au fost afişate pe internet listele cu solicitanţii de locuri în cămine. Apariţia unui student pe aceste liste NU garantează locul în cămin, ci doar participarea la repartizări. Studenții omiși de pe liste pot sesiza secretariatul în cel mult 3 zile de la afișare. În decursul 18-22 septembrie 2017 se va afișa calendarul de cazare pe fiecare universitate, urmând ca între 21-26 septembrie 2017 să apară repartizărea studenților pe cămine, camerele stabilindu-se în momentul cazării, la fața locului.

Studenții care NU se prezintă în perioada de cazare pentru revendicarea locului repartizat la cămin își pierd dreptul la cazare, locurile fiind redistribuite studenţilor de pe listele de rezervă.

 

Cămin

– O cameră costă 155 de lei/ lună/ persoană care include toate utilitățile, (curent, caldură, internet, etc)

– La cazare primești lenjerie de pat care se poate schimba în fiecare săptămână, dar nu este obligatorie preluarea lenjeriei;

– Într-o cameră sunt cazați 4 studenți;

– Fiecare are birou și dulap personal;

– Fiecare cameră are baie proprie (Campus Observator)/ 2 camere cu grup sanitar comun (Campus Mărăști);

– Fiecare palier (etaj) din cămin are oficiu cu plite electrice și mașini de spălat;

– La fiecare etaj se află o sală de lectură (Campus Observator)/ există o singură sală de lectură extinsă (Campus Măraști);

– Poți sta în cameră cu cine dorești, cu condiția ca aceștia să fie de la facultatea voastră și/sau să fie repartizați într-un cămin cu tine;

– Accesul la internet se face prin prizele de internet din cameră la care poate fi conectat și routerul wireless;

– Să ai în vedere că probabil veți avea nevoie de un frigider în cameră.

Printre facilitățile de care dispune UTC-N se numără biblioteca UTC-N, librăria UTC-N, 2 cantine și un cabinet medical universitar.

 

Loc de parcare în campus

Studenții cazați în Complexul Studențesc Observator și Mărăști beneficiză, contracost, de locuri de parcare în limita locurilor disponibile, acestea fiind repartizate după regulamentul pe care îl poți găsi aici, de către comitetele studențești de cămin.

 

Structura anului universitar 2017-2018

Anul universitar începe VINERI, 29 septembrie prin deschiderea festivă oficială a fiecărei facultăți, urmând ca începând de LUNI, 2 Octombrie orele de curs să se desfășoare conform orarului. Fiecare facultate va organiza pentru voi deschiderea anului universitar, loc în care vei face cunoștință cu: decanul facultății, îndrumătorul de an, secretara responsabilă pentru studenții din anul 1, dar și cu reprezentanți din partea organizațiilor studențești. Dacă ești interesați de întreaga structură a anului universitar care cuprinde perioada de predare, de examinare și vacanțele, o poți găsi aici.

 

Grupurile online ale studenților din UTC-N

Cu siguranță unii dintre voi vor avea anumite întrebări legate de primii pași în facultate și în viața de student în Cluj. După cum probabil ai observat, sau dacă nu, afli acum, au fost create mai multe grupuri de facebook pentru voi. Ar fi indicat să intri în acestea pentru ca restul colegilor osutișți să poată împărtăși din experiența lor și pentru a te putea ține la curent cu informații despre facultate, campus, evenimente și multe altele. Condiția să fii primit în acest grup este ca pe profilul tău să ai trecut la studii: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sau facultatea la care studiați din cadrul UTCN. Orice întrebare ai avea, te rog să ne-o adresezi, pe grupuri sau în privat, pe pagina organizației, sau direct reprezentanților.

Grupurile generale ale studenților Universității Tehnice:

Campus:

De asemenea, pentru a-ți cunoaște noii colegi, și a fi la curent cu informațiile care îți pot fi de interes, te îndrum să intri și în grupul studenților din anul I al facultății pe care o frecventezi. În aceste grupuri se vor afla câțiva studenți consilieri la nivel de facultate din ani mai mari, care vor răspunde la întrebările voastre punctuale. Pentru ca toți colegii tăi să aibă parte de o experiență cât mai plăcută în timpul studenției, te rog să ne ajuți, adăugându-i pe grupuri.

Grupurile Studenților Boboci în funcție de facultăți:

 

Cadre didactice și studenți reprezentanți

Fiecărui an i se va repartiza câte un cadru didactic la începutul anului universitar ca și îndrumător de an. Îndrumătorii de an vor fi cei care vor aduce contractele de studiu, codurile pentru evaluarea cadrelor didactice și vor oferi ajutor în problemele întâmpinate de-a lungul anului. Fiecare secție va fi împărțită în grupe, respectiv semigrupe. Împreună, veți alege un șef de grupă și un șef de an care va ține legătura cu profesorii prin email și va programa examenele înainte de fiecare sesiune, consultându-se cu domnii profesori și cu colegii.

 

Acte și taxe

În primele săptămâni de facultate va trebui să achiți o taxă de înmatriculare în valoare de 100 de lei. Aceasta este taxa pentru a putea fi trecut în registrul matricol. În prima săptămână vei primi carnetul de student, împreună cu legitimația de transport. În rest, aici poți găsi regulamentul de taxe, regulament ce conține toate taxele privitoare la cămin, examene, abonamentul la cantină și orice altceva.

 

Transportul

În cazul în care ești la buget, vei putea dispune de două linii gratuite de transport în comun, după ce vei obține un card de reduceri pentru student (ex. Omnipass, ISIC, Euro26 – aceste carduri îți oferă și o serie largă de alte reduceri – pentru a afla mai multe despre acestea, puteți găsi detalii la link-urile atașate). În caz contrar, se va aplica numai o reducere de student la abonamentul lunar. În ceea ce ține de transportul cu trenul, în țară, acesta este gratuit pentru studenți, cu prezentarea legitimației de transport și a buletinului la achiziționarea biletelor.

 

Flotant

Conform legii, odată cu schimbarea domiciliului, fiecare persoană ar trebui să obțină și o viză de flotant. Aceasta nu e obligatorie, dar e recomandată, putând fi de folos în mai multe situații (de exemplu, pentru a putea vota în Cluj-Napoca sau pentru a putea elibera un cazier judiciar de aici).

 

Burse

Există mai multe tipuri de burse pe care studenții le pot accesa: bursa de performantă, bursa de merit, bursa de ajutor social și bursele Erasmus.

Puteți accesa bursele după cum urmează:

 • bursa socială din primul semestru al anului I;
 • bursa de merit începând cu semestrul II;
 • burse de performanță și burse Erasmus începând cu anul II.

Aici puteți găsi mai multe detalii despre regulamentul de burse.

 

Limbă străină

Una dintre materiile la alegere este limba straină. În anul I, această materie îți aduce 2 credite. La limba straină ai de ales între engleză, franceză, italiană și germană, în funcție de fiecare facultate. Indiferent de nivelul pe care îl ai la limba respectivă, vor fi organizate grupe de studiu pentru fiecare nivel în parte. Atenție! La facultățile la care limba străină este studiată și în anul doi, va trebui să continui să studiezi aceeași limbă.

 

Sport

În primul an, orele de sport sunt obligatorii și valorează 1 credit. Pentru aceasta, vei avea nevoie de o adeverință medicală care să ateste că ești apt pentru efort fizic. Legat de sport în sine, o să participi la prima oră și o să fi îndrumat de profesori către echipele de volei/ baschet/ fotbal, în cazul în care dorești să faci parte din ele. Dăcă nu îți dorești sau nu ai afinități pentru aceste sporturi, ai posibilitatea să faci educație fizică în sala de sport sau să încerci proba de înot și să continui activitatea sportivă la Centrul de Natație UTC-N. Proba de înot constă în 4 lungimi de bazin olimpic. Atenție! Chiar dacă pare o probă ușoară, oboseala își face simțit cuvântul, mai ales dacă nu practici sport în mod regulat. Fetele care nu fac înot sau nu participă la antrenamentele unei anumite echipă (baschet/ volei) vor face aerobic.

 

Engleză vs. română (unde se aplică)

Indiferent pe cine întrebi, răspunsul pe care îl vei primi va fi mai mult sau mai puțin subiectiv. Între aceste două secții, vei avea de cele mai multe ori profesori diferiți, așa că, deși materiile sunt la fel, structura conținutului poate să difere. La finalul celor 4 ani de studii pe diplomă va fi specificată limba de studiu. Având în vedere întrebarile primite adesea din partea studenților tentați de studiul în limba engleză, am putea specifica faptul că mulți termeni din tehnologie sunt în engleză și că pe parcurs, mulți dintre profesori îți vor oferi explicații suplimentare în limba română. Dacă îți dorești să studiezi în engleză, nicio temere nu ar trebui să te oprească.

 

Materii facultative

Pe parcursul facultății vei avea semestre când vei putea alege să studiezi înca una sau mai multe materii facultative. Primele care apar sunt în semestrul II din anul I, deci nu te îngrijora încă. Doar ca să îți faci o idee despre ce înseamnă, aceste materii, îți povestesc puțin. La început de semestru, îndrumătorul de an te va anunța care sunt materiile facultative pe care le poți parcurge. Va trebui să depui o cerere la secretariat și să plătești o taxă egală cu numărul de credite al materiei * 55 lei. Vei avea cursuri, laboratoare și/sau seminarii și apoi un examen. Fiecare materie are un număr de credite și, în funcție de acest număr, vei putea să folosești nota din examenul de la materia facultativă pentru a înlocui o notă de la o materie obligatorie cu exact același număr de credite, cu condiția de a promova materia obligatorie. De exemplu, dacă matematica e materie obligatorie cu 5 credite și chimia e materie facultativă cu 5 credite, iar la matematică iei 5 și la chimie iei 10, poți înlocui 5-ul cu acel 10 la calcularea mediei.

 

Sistemul Bologna

Acesta este sistemul care facilitează studiul internațional și cuprinde ideea de credite, studiu în trepte (licență, master, doctorat). Fiecare materie are un număr de credite. Suma creditelor dintr-un semestru este de 30. Ca să obții creditele unei materii, trebuie să o promovezi (să iei minim nota 5/admis la finalul semestrului). La începutul fiecărui semestru vei semna un contract de studiu care conține materiile pe care le vei studia, și numărul de credite aferent fiecărei materii. Găsești mai multe informații despre asta pe site-ul facultății la secțiunea referitoare la planurile de învățământ.

 

Modulul Psiho-pedagogic

Pedagogia e o materie opțională (nu are credite, deci nota nu contează la medie). Probabil unii au optat deja să o urmeze în momentul în care s-au înscris la facultate, dar încă ai posibilitatea să te râzgandești, atât în a urma-o, cât și la a renunța la aceasta, până la primul curs. La finalul semestrului vei da un examen la pedagogie, iar în anul III vei face practică. La absolvire, vei primi un certificat care atestă faptul că ai parcurs acest modul și cu ajutorul căruia vei putea preda sau fi traineri în companii. Eu zic că e și asta o oportunitate în plus.

 

Cum poți să te alături familiei OSUT?

Dacă îți dorești să cunoști oameni și să legi prietenii adevărate, să te implici în fel și fel de activități pe tot parcursul facultății și să faci parte din reprezentarea studențească, AICI e locul tău! OSUT e o mare familie în care facem totul împreună, de la distracție și până la învățat.

Există 9 studenți în biroul de conducere și 20 în biroul de conducere extins, toți responsabili de anume proiecte/evenimente dedicate vouă. Câteva dintre acestea ar fi: ZUT (Zilele Universității Tehnice ce înglobează peste 30 de activități), printre care INFOTECH (proiectul împărțit în cele 4 ramuri ale universității care urmărește apropierea companiilor de studenți), PoliHack, Crosul UT, Polisport (competiții pentru peste 14 sporturi diferite), Balul Bobocilor Universității Tehnice (cel mai mare bal din Transilvania), La Cafea cu OSUT, Poli Donează, proiectul cu scop caritabil Din suflet de student, Festivalul Universității Tehnice din al doilea semestru, Debattle și multe altele.

Structura OSUT-ului cuprinde 4 direcții (Profesional, Divertisment, Sport și Sănătate și Cultural) și 8 servicii (Educațional, Fundraising, Imagine, IT, HR, Relații Externe și Media, Scriere de proiecte și Tehnic-Administrativ), astfel încât orice student să se poată implica pe ce îl atrage mai tare și în ce se regăsește.

Dacă vrei să ni te alături, vei avea ocazia în perioada recrutărilor, și anume 25 septembrie – 8 octombrie.

Noi te așteptăm cu brațele deschise!

 

Vrei să fii mereu informat?

Dacă dorești să fii mereu la zi în ceea ce privește viața de student la poli, dar și să participi la diverse proiecte și evenimente, poți să ne urmarești pe pagina de Facebook: Organizatia Studentilor din Universitatea Tehnica Cluj Napoca și site-ul.

Vom veni cu UPDATE-uri pentru boboci pe măsură ce se iau noi decizii la nivel de universitate.
Echipa #OSUTCJ vă urează mult succes în noul an!

Andrada Farcas
Andrada Farcas

Latest posts by Andrada Farcas (see all)

Leave a Comment