Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR 2017)

In Noutati by Andrada Farcas0 Comments

În perioada 9-17 august 2017, Organizaţia Studenţilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (OSUT) a avut onoarea de a participa la cea de-a XII-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), cel mai mare şi important eveniment anual studenţesc, organizat sub egida Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţesti din România (ANOSR). Proiectul urmărește realizarea unui cadru de dezbatere pentru/și educație formală și non-formală. Prin intermediul acestuia, se încearcă atingerea unor obiective, precum:

  • dezbaterea de noi politici educaționale pentru anul ce urmează
  • stabilirea de poziții privind îmbunătățirea vieții studențești
  • schimbul de bune practici între organizațiile studențești participante cu scopul de a îmbunătăți viața studenților pe care îi reprezintă în universitățile din care fac parte
  • facilitarea cooperării între organizații la nivel național în vederea identificării de potenţiale soluţii la problemele actuale ale studenţilor
  • stabilirea unei strategii eficiente privind reprezentarea studențească

Printre cei 600 de reprezentanţi ai studenţilor din întreaga ţară s-a aflat si delegaţia noastră, a studenţilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, luând parte la dezbateri, la sesiunile de formare, şi contribuind de asemenea la organizarea lor prin delegarea unor membri reprezentativi care le-au susţinut. Astfel, voluntarii OSUT şi-au putut exprima cuvântul în cadrul discuţiilor, iar alături de alţi tineri au reuşit să dezbată anumite probleme relevante pentru societate, punând fundamentele unui viitor mai bun. Pe parcursul FOSR 2017, reprezentanții OSUT au luat parte la sesiuni de formare în domeniul reprezentării studențești, sesiuni de formare tematice, ateliere de lucru pe domenii de studii, precum și diverse dezbateri, dezvoltându-și abilitățile necesare pentru a fi buni reprezentanți ai studenților și discutând despre problemele cu care se confruntă studenții și modalitățile prin care acestea ar putea fi soluționate.

Au avut loc dezbateri de mare relevanţă pentru viitorul ce urmează a fi construit de către studenţii din ziua de astăzi, fiind abordate teme precum: Orașe pentru TINERI, Mișcarea studențească și drepturile fundamentale ale omului, Rolul societății civile în promovarea și apărarea valorilor democratice și În apărarea democrației, statului de drept și a mediului: cum ne putem implica civic?, studenții discutând cu reprezentanți ai Federației Tinerilor din Cluj-Napoca, Asociației ACCEPT România, Asociației GoFree, Societății Academice din România (SAR), Platformei De-Clic.ro, Let’s Do It, Romania! sau Centrului pentru Studiul Democrației. De-a lungul activităților, printre invitaţi s-au aflat personalităţi puternice ale societăţii civile, precum Liviu Pop, Ministerul Educaţiei Naţionale, Gabriel Petrea, Ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Ecaterina Andronescu, președinta Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, dar și alți actori importanți din sistemul educațional românesc.

Evenimentul s-a încheiat cu sesiunea formală a Adunării Generale, unde liderii studenților din toată țara au ales componența Biroului de Conducere al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România pentru mandatul 2017-2018.  OSUT Cluj-Napoca a oferit sprijinul şi încrederea unui drag membru, delegându-l pe acesta să îşi susţină candidatura pentru a fi parte a Biroului de Conducere ANOSR. Astfel, reuşind să îşi învingă contracandidatul, Dreptate Alexandru Iulian a primit postul de Vicepreşedinte Relaţii Internaţionale. Alex este student în anul doi la secţia de Automatică în limba engleză, este membru activ OSUT și în momentul de faţă coordonează serviciul Educaţional. În viitor, va fi reprezentantul României la European Students Union, ocupându-se de reprezentarea alianţei la nivel internaţional. Îi urăm mult succes pe mai departe!

Ediţia 2017 a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România a fost organizată cu sprijinul Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai, motiv pentru care dorim să îi felicităm pe colegii noștri de la OSUBB pentru organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură.

Andrada Farcas
Andrada Farcas

Latest posts by Andrada Farcas (see all)

Leave a Comment