Ministrul Delegat pe Învăţământul Superior Mihnea Costoiu promite creşteri ale subvenţiei cămine-catine studenţilor clujeni

In by Cătălin Țîra0 Comments


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieri, domnul Mihnea Costoiu, Ministrul Delegat pe Învăţământul Superior, Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică a participat la Cluj Napoca la o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti, membre ale Alianţei Naţioanele a Organizaţiilor Studeneţeşti din România(ANOSR), ocazie cu care au fost discutate priorităţile studenţilor şi problemele cu care se confrunta aceştia în universităţile centrului universitar transilvănean. Principalele subiecte atinse de studenţi au fost legate de bugetul pentru educaţie pentru 2013, implementarea Statutului Studentului la nivelul universităţilor clujene şi participarea studenţilor în procent de 25% în procesul decizional.

Ministrul Costoiu i-a asigurat pe studenţi că va exista o creştere a subvenţiei cămine-catine în acest an şi că va milita pentru participarea studenţilor în alegerea rectorului în procent de 25%!

Ministrul Mihnea Costoiu i-a asigurat pe reprezentanţii studenţilor că subvenţia cămine-cantine va creşte în acest an, neputându-se pronunţa cu privire la valoarea creşterii, pe care o va susține mai ales în contextul în care unele din regiile de cămin pe care le plătesc studenţii clujeni au crescut (Universitatea Babeş-Bolyai) din cauza faptului că valoarea acestei subvenţii nu s-a modificat în ultimii 5 ani, nefiind aliniată la creşterile inflaţiei și a costurilor ce intră în categoria de cheltuieli cu aceste unități. De asemenea, Ministrul a promis că va exista şi o creştere a subvenţiei pentru burse, urmând ca detaliile acestei creşteri să fie discutate în zilele următoare cu Ministerul Finanţelor.
În ceea ce priveşte participarea studenţilor în procesul decizional în procent de 25%, Ministrul a spus că susține participarea studenților în procent de 25% din masa de electori, în alegerea rectorilor, considerându-l un drept fundamental de care ar trebui să beneficieze studenţii, însă a fost rezervat cu privire la ideea creşterii numărului de studenţi în Consiliul de Administraţie până la atingerea procentului de 25% din totalul membrilor, întrucât intenționează să revizuiască structura Consiliului de Administraţie ca să devină mai eficient şi lucrativ.

Studenţii au cerut domnului Ministru garanţii pentru realizarea unor demersuri în vederea implementării drepturilor câştigate de studenţi odată cu adoptarea statutului la nivel de universitate. Ministrul şi-a arătat deschiderea pentru susţinerea acestor demersuri, luând în calcul şi ideea folosirii unor sancţiuni pentru universităţile care nu vor adopta şi implementa prevederile statutului.

”Așteptăm ca toate aceste promisiuni să devină realitate, întrucât nu este nici prima și cu siguranță nici ultima dată când studenților li se promite srijin, susținere și demersuri în favoarea lor, dar de obicei rămân doar promisiuni. Sperăm ca, de această dată, să nu fie așa fiind vorba priorități ale studenților din toată țara reiterate de noi acum” au declarat studenții prezenți la întâlnire.

Latest posts by Cătălin Țîra (see all)

Leave a Comment