Nemulumii de finanarea educaiei, studenii cer public o

In by Cătălin Țîra0 Comments

Dragi colegi,

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), federatie in care OSUT este mebra cu drepturi depline, a transmis in aceasta dimineata o adresa prin care solicita o intalnire cu prim-ministrul Victor Ponta pentru a cere garantii cu privire la bugetul alocat educatiei pentru anul 2014.

ANOSR considera ca este anormal ca educatia, care este definita ca prioritate nationala, sa fie finantata in aceeasi maniera iresponsabila ca cea din ultimii ani avand in vedere prevederea expresa din Legea Educatiei Nationale 1/2011 care reglementeaza alocarea unui buget de 6% din PIB pentru educatie. Totodata, toate partidele politice au semnat in 2008 Pactul National pentru Educatie unde este specificat ca educatia trebuie finantata cu 6% din PIB. ANOSR este ingrijorata si de faptul ca inStrategia fiscal bugetara 2014-2016 este prevazuta o scadere a cheltuielilor Ministerului Educatiei Nationale ceea ce ar putea afecta calitatea si functionalitatea sistemului de educatie din Romania, aflat deja la marginea prapastiei.

,,Mentinerea in conditii actuale a finantarii educatiei va perpetua si agrava starea critica a sistemului de invatamant, atat la nivel preuniversitar cat si la nivel universitar, avand consecinte devastatoare asupra dezvoltarii pe termen lung a Romaniei. Suntem curiosi sa aflam de la domnul Prim-ministru Victor Ponta daca pentru el educatia online casino play roulette este intr-adevar o prioritate a Romaniei si va reflecta acest lucru in propunerea de buget pentru 2014, dar si pentru anii urmatori, deoarece semnalele date pana acum arata contrariul. Noi suntem pregatiti sa ne facem auzite doleantele si in strada si vom face asta in lipsa unui raspuns multumitor din partea premierului” a declarat Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Tot astazi, ANOSR lanseaza platforma online www.6pentrueducatie.ro care are rolul de a  aduce in atentia opiniei publice necesitatea cresterii finantarii educatiei din Romania. In prezent finantarea deficitara reprezinta cea mai mare problema a sistemului de invatamant, aceasta fiind cauza principala a starii degradate a calitatii educatiei, a relevantei acesteia pentru angajatori si societate si a slabei incluziuni sociale in invatamantul superior.

Prin intermediul Campaniei „6 pentru Educatie!”, ANOSR, impreuna cu alti reprezentanti ai grupurilor sociale implicatedirect in domeniul educatiei – reprezentanti ai elevilor, ai parintilor, ai sindicatelor si sustinuti inclusiv de reprezentanti ai rectorilorcer Guvernului Romaniei si factorilor decidenti sa isi asume in mod real responsabilitatea pentru starea sistemului educational din Romania, sa constientizeze importanta investitiei in educatie ca sursa de dezvoltare sustenabila a statului pe termen lung si sa aloce 6% din PIB pentru acest domeniu, respectand asumarile facute la nivel national si international in acest sens!

Latest posts by Cătălin Țîra (see all)

Leave a Comment