Studenii din Cluj-Napoca protesteaz pe 13 noiembrie pentru 6% din PIB pentru educaie!

In by Josh Vladescu0 Comments

Organizaţiile studenţeşti din centrul universitar Cluj, membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cheamă studenţii la protest miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2014.

 

Nemulţumirile studenţilor pleacă de la faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

 

Studenţii cer Guvernului României să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

 

Protestul va începe la ora 15:00 – plecare din Campus Observator – Căminul 2, la ora 16:00 studenţii ajungând şi în Campus Haşdeu – Câminul 14. Totodată, din Campus Mărăşti – Căminul 2B, la ora 16:00 va pleca alt grup, urmând ca cele două să se întâlnească la 17:00 în Piaţa Unirii. Iniţiatorii protestului sunt: Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş – Bolyai (OSUBB), Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică Cluj – Napoca (OSUT), Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj – Napoca (ASUAD), Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti din USAMV Cluj – Napoca (FAS- USAMV),  Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF) din UMF, Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR) din UBB, Societatea Studenţilor Europenişti (SSE) din UBB şi Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Business din Cluj-Napoca (ASB) din UBB. Alături de studenţii clujeni, vor protesta şi studenţii din alte 10 centre universitare importante din ţară – Bucureşti, Timişoara, , Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia, având cu toţii aceeaşi revendicare – alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

 

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din luna ianuarie a acestui an, odată cu petiţia de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi care a fost depusă la Guvernul şi Parlamentul României. Aceasta nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul studenţilor. Au urmat electronic cigarette silver case adrese, scrisori, lansarea studiului ”Responsabilitate pentru Educaţie” care prezenta problema subfinanţării educaţiei din perspectiva studenţilor, un marş al liderilor studenţilor desfăşurat la Timişoara în care reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti au plimbat pe stradă o vacă pentru a sugera că educaţia a ajuns la ”coada vacii”, toate acestea fiind de asemenea ignorate de către guvernanţi. În luna octombrie ANOSR a lansat platforma online www.6pentrueducatie.ro în care au fost prezentate opiniei publice necesitatea alocării a 6% din PIB pentru educaţie, efectele subfinanţării educaţiei şi asumările legislative existente în acest sens, reuşind să coaguleze în acest demers reprezentanţi ai elevilor, ai părinţilor, ai sindicatelor şi ai rectorilor, primind totodată mesaje de susţinere din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile sau a unor personalităţi publice interesate de viitorul României. Ulterior, au existat întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Guvernului, însă toate s-au desfăşurat fără asumări clare din partea guvernanţilor cu privire la creşterea finanţării educaţiei şi alocarea a 6% din PIB, aşa cum studenţii au solicitat. Săptămâna trecută, pe data de 6 noiembrie, studenţii au organizat greve japoneze în cele mai importante centre universitare din ţară, solidarizându-se astfel cu protestul profesorilor din Bucureşti.

 

„Ignoranţa guvernanţilor a depăşit orice limită. Vorbim despre finanţarea educaţiei, trimitem adrese, petiţii şi analize de peste un an de zile, dar parcă vorbim cu pereţii. Nu vedem vreo strategie clară, nu se implementează soluţii, nu se iau măsuri reale. A sosit momentul să ne cerem drepturile şi în stradă. Poate aşa se vor mai trezi şi vor respecta legea şi propriile lor asumări. Aşteptăm ca pe lângă studenţi să ni se alăture la protest toţi cei care cred că sistemul de educaţie încă mai poate fi salvat dacă este tratat cu responsabilitate şi finanţat corespunzător. Guvernele din ultimii ani şi-au bătut joc de educaţie şi această bătaie de joc nu poate să mai continue dacă vrem un învăţământ decent şi un altfel de viitor pentru România!” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR

 

Persoane de contact:

Diana Maria Iordăchescu – Coordonator Cluj Campanie “6% pentru Educaţie”, Coordonator Educaţional OSUBB, 0751536531

Cristin Iosif – Preşedinte OSUT, 0744252143

Oana Onicaş – Preşedinte OSUBB, 0756581177

Daniel Popescu – Preşedinte ASUAD, 0744188417

Victor Mateiciuc – Preşedinte OSF, 0734955463

Bogdan Moldovan -Preşedinte FAS-USAMV, 0753673985

Ioana Aramă – Preşedinte SSE, 0745459098

Delia Suceveanu – Preşedinte ASPR, 00752785902

Petruţa Grijincu – Preşedinte ASB, 0755293786

Leave a Comment