Hot! Noua structura a anului universitar 2012-2013. Regulamentul de taxe

În urma şedinţei de Senat a UTCN de vineri, 31 August 2012, s-a aprobat noua structură a anului universitar 2012-2013, propusă de către Consiliul de Administraţie al UTCN. Noua structură a fost aprobată deşi studentii senatori prezenţi au votat împotriva acestei hotărâri, ca urmare a opiniilor primite din partea studenţilor cu priviere la aceste modificări.

Printre principalele modificări aduse de noua structură se numără:

 • Mutarea sesiuni de restanţe aferentă semestrului II, în toamna anului universitar între 2 – 8 Septembrie 2013; se vor putea susţine doar examene din semestrul II
 • Introducerea unei sesiuni de consultaţii şi restanţe în regim cu taxă în perioada 16 – 22 Septembrie 2013, când se vor putea susţine examene din toţi anii
 • Vacanţă de Crăciuni – 2 săptămâni, între 22 Decembrie 2012 – 06 Ianuarie 2013
 • Vacanţă de Paşti – 1 săptămână, între 5 – 12 Mai 2013

Structura completă a anului universitar se poate găsi aici.

Un alt punct de pe ordinea de zi a Ședinţei de Senat a fost Regulamentul de Taxe, care urmărea majorarea anumitor taxe universitare, printre care şi cea de susţinere a unui examen restant de la 100 lei la 200 lei (examen restant din an precedent). În urma unor discuţii de aproximativ 2 ore între studenţi, membri ai Consiliului de Administraţie UTCN şî membri ai Senatului, regulamentul de taxe a fost respins. Acesta urmează să fie rediscutat de către conducerea UTCN împreună cu reprezentanţii studenţilor şi membri ai Senatului, iar în săptămânile care urmează va fi înaintată spre aprobarea Senatului un nou regulament de taxe.

Dorim să mulţumim pe această cale tuturor studenţilor senatori prezenţi la această şedinţă de Senat: Cristi Popescu, Radu Rus, Adrian Tomoiaga, Fratean Adrian, Șelariu Mihai, Tudor Ogner, Iosif Cristin – Radu, Petean Ioana Nicola, Elza Sandor şi Moldovan Alina. Mulţumim şi colegilor studenţi senatori de la Baia-Mare care au votat împotriva acestui regulament de taxe, împreună cu profesorii membri ai Senatului de la Baia-Mare.

Și nu în ultimul rând, am dori să mulţumim domnilor profesori, membri ai Senatului, care au înteles punctul nostru de vedere cu privire la acest regulament de taxe şi ne-au susţinut.

Principalul motiv invocat de conducerea UTC-N pentru modificarea structurii anului universitar şi creşterea taxelor de examen a fost creşterea performanţei, de a motiva studenţii să îşi promoveze examenele la timp pentru a diminua numărul studenţilor care ajung în ani terminali cu restanţe din primii ani.

Voi ce părere aveţi? Credeţi că aceste măsuri vor ajuta la creşterea performanţei?

Author

Cristin

Sorry, there are no polls available at the moment.

17 Comments

 1. NU E BUNA IDEEA CU MARIREA TAXELOR.TREBUIE SA MA ANGAJEZ SA PLATESC TAXELE SI NU MAI RAMINE TIMP DE INVATAT MAI ALES CA NU SE INTELEGE TOT DIN PREDARE.
  SUNT FFFF MARI ..CRESTE STRESUL IN PERIOADA DE INVATARE..NU TE POTI CONCENTRA

 2. Dupa ce ca va bateti joc de studentii de la Master, dupa ce ca nu ii intelegeti ca lucreaza ca sa aiba si ei un ban… Ne ziceti: “Ce va trebuie sa lucrati acuma, puteti invata si sa aveti bursa”. Cat sa am bursa doamna Gordan, 240 RON? Cand examenul e 200? Ne puneti ore de la 8 la 16, cu ferestre de 2 ore, fix cat sa NU putem sa ne cerem mai repede de la lucru, ca sa aveti voi cercetare si practica, sa ramaneti facultate smechera? Cati studenti cu nota peste 9 la licenta mai vin la Master? Ca dupa primul semestru nu a mai fost nici unul. Incurtajati voi performanta ciurucurilor care va pupa in cur, crema facultatii e la privat, pe salarii mari. Ori ascultati de noi, ori in 2-3 ani nu veti mai putea tine doctorate, iar apoi nici mastere. Asa, ca sa puteti face taxa 300 ron. O sa ajungeti de rasul curcilor. Vin studenti la noi la interviu si nu stiu nimic! NIMIC. Dar “Senatul Pensionarilor cu Firme” din Poli stie cum sa incurajeze performanta.

  Va salut,
  Absolvent de Electronica,
  Fost student de Master

 3. Acuma fara nici o suparare, dar se pare ca tot ce se propune e in dezavantajul nostru. Pana la urma studentii au numai indatoriri, nu si drepturi. Cred ca se urmareste sa ne jumuleasca de bani si sa faca lucrurile cat mai imposibile pentru noi.
  Oricum nu avem ce face, degeaba ne straduim sa schimbam ceva pentru ca in definitiv tot cei de sus iau deciziile si tot la bani se reduce totul.
  Daca in guvern coruptia e in floare si nu se tine cont de popor ce ne asteptam de la facultati sa ne invete altceva? Ne invata sa ne descurcam asa cu viata, cu coruptia, cu nesimtirea si neparasarea.
  Majorati taxele, taiati restantele, faceti tot, oricum ne-ati demonstrat ca nu va putem opri, ne-ati demonstrat ca visele si sperantele pentru un viitor mai bun sunt numai iluzii.
  De ce nu taxati profesorii, care nu sunt la zi sau cumsecade? De ce nu verificati materia, daca are vre-un rost sau nu? Lucrurile de genu nu conteaza. Bagam materii fara rost cu mult de tocit, ca sa le facem la x si y catedra ca sa ia bani seriosi. Profersorii in schimb nu au nici o obligatie, sa dea notele la timp, poate sa treaca si o luna si tot sa nu avem notele. Acuma astept nota din restante de 2 saptamani….
  In conditiile astea, ce sa mai astepti. De ce nu ii obligati pe profesori, ori profesor ori lucrezi pentru o firma. Asa poate daca tot venitul lor ar depinde numai de scoala poate si-ar da mai mult interesul si ar fi mai motivati.
  Secretarele, care sunt menite sa te ajute, daca esti student vorbesc urat cu tine, striga, nu te baga in seama, au o atitudine flegmatica. Aparent daca esti student, nu au obligatia sa te bage in seama sau sa isi faca munca pentru care sunt platite, o fac asa, “ca un favor pentru tine”.
  Asa ca ce mai conteaza? Oricum o sa mareasca taxa, pentru ca asa vor ei, nu pentru a motiva sau stimula studentul, ci pentru ca vor mai multi bani in portofele. Au mutat restante ca sa aiba scumpii profesorii restante, ca era prea mult de lucru pentru ei, atata sesiune incontinuu…
  Sunt niste oameni fara gandire daca nu isi dau seama ca prin modificarile acestea promovati copiatul la examene. Un student, decat sa invete si sa nu fie sigur ca il ia, nu mai bine copiaza si e sigur? Creati oameni care o sa fie inapti in domeniu, dar nu va pasa voua. Am atatia colegii care copiaza si acuma, si iau note mari din prima. Singurii pe care ii dezavantajati cu mutarea asta sunt studentii care invata, care isi dau silinta, care vor sa stie ceva cand termina facultatea.
  Multumim! O sa facem tot posibilul sa incep si noi sa copiem, ca sa nu dam bani in plus, ca sa e luam din prima si sa avem vara, ca sa nu ne batem capul.

 4. cum sa mute ma sesiunea de restante din vara pe toamna?????!!!!!!!era perfect pana acum si chiar laudam conducerea universitatii pt ca fata de babes si altele la noi exista aceste sesiuni de restante in fiecare sem imediat dupa sesiune ceea ce ne ajuta enorm de mult

 5. daca examen din an precedent o sa fie 200 lei din an anterior cat o sa fie?

  • Examenele in sesiunea speciala din 17-19 o sa fie 150 lei (cum au fost stabilite intr-o sedinta trecuta de senat).

 6. pana akm cum a mers structura la poli e asa de multi ani si hopa hai sa o schimbam vreti sa faceti k la FSEGA aici e poli si este mult mai greu iar dupa o saptamana in cea de restante este mai bn deoarece materia este mai proaspata nu va inteleg ce vo apucat :)

 7. ce prostie in loc sa stimulati sa vina sa faca o facultate omul voi il demoralizati de unde atatia bani unii se chinui cum poate este exagerat asta e Romania

 8. In nici un caz marirea taxei de examen nu va motiva pe cineva sa invete mai mult si mai bine. Sunt in anul 4, dar daca as fi in anul 1 cu siguranta m-as lasa de facultatea aceasta in primul rand pentru taxele ce le-au propus. De exemplu, la facultatea de silvicultura (normal ca nu se poate compara cu ETTI, dar asa ca idee) dai prima restanta cu 50 ron, daca pici vei da cu 100 de ron si asa mai departe. Fiecare materie este importanta la ETTI pentru formarea noastra, insa principiile domnilor profesori sunt cam invechite si cred ca atitudinea dansilor fata de noi ar trebui schimbata si nu structura anului universitar sau achitarea de taxe mai mari. Poate conducerea UTCN a uitat ca parintii nostrii nu au salarii mai mari de 700 de ron … :(

 9. “Noua structură a fost aprobată deşi studentii senatori prezenţi au votat împotriva acestei hotărâri, ca urmare a opiniilor primite din partea studenţilor cu priviere la aceste modificări.” bravo mai, ca doar profesorii se streaseaza in sesiuni, ei sunt cei mai nenororcit si numai opinia lor conteaza. Cea mai mare prostie mutarea sesiunii de restante pe toamna, pana acum mai puteai sa le imparti si sa iei o parte din examene in sesiune si o parte in restante fara sa stai nedormit toata sesiunea.
  Si la cresterea taxei sunt perfect de acord cu Cristi, nu mai era nevoie de inca un stres.

 10. Mi se pare ok să crească taxa de examen. Așa, cei care au plătit-o deja, o să fie motivați mai mult să învețe mai bine și să ia examenel cât mai repede fără să aibă restanțe. Eventual, s-ar putea pune un pas intermediar gen 150 de RON ca să se vadă cum evoluează situația.

  Cu cât e mai mică taxa (chiar gratis) cu atât e mai ”rău”, deoarece majoritatea studenților merg pe mentalitatea: ”a… și așa plătesc numa atâta. Las că o dau la toamnă/etc”, și nu iese nimic serios din treaba asta.

 11. Ce? Taxa 200 roni per examen? Ma las de facultate.

 12. Mi-e mila de cei care vor prinde structura asta macar 2 ani de zile. Pana acum sloganul “poli” era “Cate sesiuni de restante sunt la poli?” R: “Cate ai tu bani” . De acum cred ca o sa devina mai grea facultatea avand in vedere ca nu mai sunt atatea sesiuni. Siguri astfel vor elimina foarte usor studentii slabi care nu se vor mai tara pana in anul 3. Succes actualilor si viitorilor studenti!

 13. Cu siguranta nu! Mai degraba ar ajuta la cresterea preformantei scaderea taxelor:)

  Singurul motiv pentru care am fost stresat in cei 5 ani de poli a fost reprezentat de taxe. Nu ma puteam concetra sa invat pentru ca ma gandeam ca daca o dau in bara, tre sa mai dau 100 de ron din buzunar. Sunt sigur ca daca taxele erau mai mici, nu as fi fost nevoit sa dau unele examene de 5 ori.

  Perfromantele cresc pe masura ce stresul scade :) Daca vor performante mai bune, le recomand profesorilor sa le explice mai bine studentilor cum anume ii va ajuta materia predata in viata(cariera).

  Nu tin minte sa fi avut vreun curs la care un profesor sa ne fi explicat cum ne va ajuta materia lui in viitor.

  • Cred ca ai dreptate in toate privintele. Stresul cauzat de plata taxelor influenteaza in mod negativ puterea de concentrare cand vine vorba de examene.

 14. Nu ar ajuta la marirea performantei, cine nu e bun la mate nu are cum sa devina as in timp asa scurt ca de exemplu in timpul primului an. Nu e posibil pentru multi (exculdem micile genii adormite care ar putea). Si in plus multi studenti care ar avea restante de dat cat sa treaca anul presupun ca ar fi descurajati de taxa de 200 ron si s-ar lasa de faculta decat sa incerce sa-si dea examenul/le.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *