Debattle – o provocare neobișnuită pentru studenții de la UTC-N!

În perioada 28-30 octombrie, Organizația Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (OSUT) a organizat în mediul online „Debattle”, o competiție de dezbateri academice adresată începătorilor din acest domeniu. Aceasta a fost o provocare atipică lansată studenților politehniști, fiind deopotrivă și un foarte bun prilej pentru exersarea abilităților de cercetare, argumentare și public speaking.

Au răspuns afirmativ acestei provocări 10 echipe formate din câte 3 studenți, care au beneficiat înainte de competiție de un training introductiv în lumea dezbaterilor academice. Respectându-se regulile formatului World Schools simplificat, meciurile au fost disputate între Guvern, cei care au susținut moțiunile propuse de către organizatori, și Opoziție, cei care au adus contraargumente, împotrivindu-se implementării acestora. 

În cele 5 meciuri de calificare, studenții au adus argumente pro și contra pentru moțiuni precum: „Acest Parlament susține instaurarea stării de urgență (lockdown) până la scăderea semnificativă a numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2.”, „Acest Parlament susține redeschiderea sectorului HORECA indiferent de contextul pandemic.” sau „Acest Parlament susține mutarea permanentă a învățământului în mediul online pe perioada pandemiei.”. În semifinale, atenția a fost mutată pe sistemul de învățământ universitar, context în care participanții au dezbătut dacă voluntariatul ar trebui să devină o condiție obligatorie pentru admiterea în învățământul superior sau dacă numărul locurilor disponibile în învățământul superior ar trebui redus. În finala turneului de dezbateri, titlul de câștigătoare a competiției a fost adjudecat de echipa Opoziției, formată din Teodora Tat, Andreea Păun și Andrei Gabriel Opriș, aceștia reușind să convingă arbitrii că în marile centre universitare nu ar trebui să existe o singură universitate de tip polis.

După această experiență total diferită față de cele pe care un student la Universitatea Tehnica le are în mod obișnuit, studenții și-au însușit cunoștințe practice în arta dezbaterilor, dezvoltându-și astfel atât abilitățile de vorbit în public, cât și pe cele de argumentare. Astfel, OSUT felicită toți participanții pentru implicarea de care au dat dovadă și abia așteaptă să îi revadă la următoarea ediție a proiectului „Debattle”! 

Show More
Back to top button