Debattle aduce dezbaterile în viața studențească

În perioada 9-11 aprilie, Organizația Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (OSUT Cluj) a organizat cea de-a zecea ediție a evenimentului „Debattle”, o competiție de dezbateri academice adresată începătorilor dornici să descopere acest domeniu. Această ediție a adus față în față studenți din diferite universități și le-a oferit prilejul de a-și prezenta opiniile cu privire la diferite subiecte din sfera educației.

Pentru a asigura o bună desfășurare a competiției, participanții au avut oportunitatea să participe la un training introductiv și să urmărească un meci demonstrativ de dezbatere academică live. Astfel, studenții au dobândit cunoștințe cu privire la termenii și tehnicile folosite în cadrul dezbaterilor pe formatul World Schools simplificat, dar și cunoștințe importante de comunicare și argumentare.

Cele 12 echipe înscrise au fost împărțite în două categorii, Guvern și Opoziție, pentru a aduce argumente în favoarea moțiunilor dezbătute sau pentru a prezenta argumente împotriva acestora. În cadrul celor 6 meciuri de calificare au fost puse în discuție moțiuni precum: „Acest Parlament crede că standardele de admitere în învățământul superior ar trebui ridicate semnificativ.”, „Acest Parlament solicită privatizarea învățământului superior în România.” sau „Acest Parlament crede că media de la BAC nu trebuie să influențeze admiterea la facultate”. În semifinale au fost abordate două moțiuni dificile: „Acest Parlament crede că toate bursele acordate studenților (merit, performanță, socială etc.) trebuie să acopere costurile aferente nevoilor de bază.” și „Acest Parlament ar oferi locuri la buget în facultățile de stat, în proporție cu cererea de pe piață a domeniului respectiv.”, care au fost susținute și contrariate elocvent de către cele 4 echipe. În finala turneului de dezbateri, concurenții au avut de discutat o temă de actualitate, și anume transportul feroviar gratuit pentru studenți, iar echipa formată din Butnariu Ștefan-Vlad, Balaș Teodora-Iulia și Șolcă Robert-Nicolae a reușit să convingă juriul de necesitatea acestui drept, câștigând astfel competiția.

Evenimentul a reușit să aducă la un loc tineri din diferite orașe și universități și a evidențiat faptul că, în ciuda pandemiei cu care ne confruntăm, comunitatea studențească se axează în continuare pe dezvoltarea abilităților și pe formarea unei generații pregătite atât din punct de vedere profesional, cât și social. 

Show More
Back to top button