Modificări aduse regulamentului de taxe

In Noutati by Cristi Tohătan0 Comments

Dragi studenți,

Venim cu informații legate de schimbarea Regulamentului de Taxe al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

În urma discuțiilor purtate între Conducerea Universității și reprezentanții studenților, Oana Țînțar – președinte al Organizației Studenților din Cluj-Napoca (OSUT) și Daiana Criste – președinte al Ligii Studenților „Pintea Viteazu” Baia Mare (LSPV), s-au adus următoarele propuneri de modificări din partea Consiliului de Administrație.

Taxele de şcolarizare ale tuturor specializărilor, excepție făcând Facultatea de Litere, respectiv, Facultatea de Științe de la Baia Mare, vor fi majorate cu 100 RON. Din această diferență, se va stabili un procentaj ce urmează să fie alocat în interesul studenților din cele doua centre universitare (Cluj-Napoca și Baia Mare), propunerile de investiții urmând să vină din partea reprezentantului studenților din centrul respectiv, procesul de stabilire fiind unul transparent.

Regia de cămin a fost uniformizată pentru ambele centre universitare, astfel, studenții din Centrul Universitar Nord Baia Mare urmează să achite următoarele tarife:

  • Student UTCN – cameră cu 4 paturi – 155 RON
  • Student familist UTCN – două persoane în cameră – 220 RON
  • Student UTCN – cameră cu 2 paturi – 220 RON
  • Student UTCN – cameră cu 1 pat (cameră pentru persoane cu nevoie speciale) – 440 RON
  • Student de la alte universități de stat – cameră cu 2/4 paturi – 330/350 RON

O altă modificare adusă taxei de regie cămin, este că tuturor studenților, masteranzilor și doctoranzilor, de la învățământ cu taxă, le este majorată regia cu 100 RON față de cei de la învățământ bugetat.

Aceste modificări au urmat ca reacție la propunerea inițială în care taxa de regie era majorată cu 100 RON pentru studenții de la buget ai Centrului Universitar Nord Baia Mare, idee respinsă categoric de către studenții reprezentanți ai celor două centre universitare. Astfel, studenții CUNBM au primit o soluție mai avantajoasă, iar, în ceea ce îi privește pe studenții aflați la Cluj-Napoca, această modificare are un impact infim, datorită numărului foarte scăzut de studenți căminiști care se află la învățământ cu taxă.

A fost adusă în discuție propunerea de a introduce taxe diferențiate la cantinele studențești pentru studenții de la învățământ cu taxă și cei de la învățământ bugetat. În plus, a mai fost propusă majorarea taxei pentru examenele restante cu 50 RON. În cazul ambelor propuneri, studenții reprezentați ai celor două centre universitare s-au opus, iar în urma unor discuții, conducerea universității a renunțat la aceste inițiative.

Puteți accesa regulamentul final, votat și aprobat de către Senatul Universității Tehnice, aici: Regulament taxe 2019-2020.

Pentru întrebări, echipa OSUT Cluj vă stă la dispoziție la adresa de e-mail sau pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Comment